
Vroeger was Middelburg naast Amsterdam de belangrijkste handelsstad van Nederland. En dat zie je meteen. Statige grachtenpanden in de stad herinneren ons nog aan deze bloeiperiode. Als je door Middelburg loopt, waan je je in vroegere tijden. Smalle straatjes en steegjes aan de grachten en rijk aan monumenten.
Gebouwd op Bier en Wijn steekt de brede koepel van de Oostkerk markant boven de stad uit. Deze prachtige barokke koepelkerk kent vele kanten. Van buiten acht om precies te zijn, maar binnen doet hij tegenwoordig dienst als culturele hotspot in Middelburg.
Loop eens binnen naar het midden van de kerk en kijk dan omhoog naar de prachtige koepel. Ben je op zoek naar een toffe plek voor je social content, dan is de Oostkerk een must see in Middelburg. See you in church!


Al vanaf de veertiende eeuw is de Abdijtoren de Lange Jan een blikvanger in Middelburg. Meer dan 200 treden geven toegang tot een te gek uitzicht over de stad en het eiland Walcheren. De Lange Jan kun je vanaf grote afstand zien, dus ben je buiten de stad, dan is dit het perfecte richtpunt om je weg terug te vinden naar de stad voor een koud biertje en wat lekkers.
Let's go!



In het hart van Middelburg ligt de 900 jaar oude abdij. Vier grote torens met in het midden een plein is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Naast dat het provinciebestuur is gevestigd in het abdij, worden er festivals georganiseerd en is het Zeeuws museum daar gevestigd. Vanaf het plein kun je de kloostergangen bereiken: een van de meest fotogenieke plekjes van Middelburg en zeker een bezoekje waard.


Het stadhuis van Middelburg is een indrukwekkend gebouw dat trots staat in het hart van de historische binnenstad. Het monument is gebouwd in de gotische stijl en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de late middeleeuwen. De toren van het stadhuis wordt door Middelburgers ook wel Malle Betje genoemd vanwege de klok die altijd iets achterloopt bij die van de Lange Jan.
Tegenwoordig is het stadhuis voornamelijk in gebruik door het UCR (University College Roosevelt), maar in het zomerseizoen worden er nog wel rondleidingen gegeven. Dus loop hier zeker even langs tijdens je stadswandeling.




Het schitterende achttiende-eeuwse stadspaleis, gebouwd op de kelders van een middeleeuws klooster, was het woonhuis van Jacoba van den Brande en Johan Adriaan van de Perre. Het huis, dat in de volksmond de naam Van de Perrehuis heeft gekregen, is zorgvuldig gerestaureerd en herbergt nu het Zeeuws Archief. Tijdens Open Monumentendag kun je de bijzonder goed bewaarde stijlkamers nog bewonderen.
De smeedijzeren havenkraan aan de Rotterdamsekaai is één van de twee laatste Fairbairn-kranen van Nederland en diende ooit als een belangrijk instrument voor de handel en scheepvaart. De negentiende eeuwse kraan is in 2009 gerestaureerd en pronkt weer trots op de kade.


Hoewel het oorspronkelijke gebouw van de Graanbeurs op een andere locatie stond, heeft het paviljoen op het damplein deze naam gekregen. In 1969 werd het gebouw namelijk afgebroken als onderdeel van de sanering van het stadscentrum en dit nieuwe optrekje dat op de open plek verrees kreeg deze naam.
Tegenwoordig is de Graanbeurs bekend als 'Podio del Mondo per l'Arte' en fungeert het als een podium voor conceptuele kunst. Kunstenaar marinus Boezem is dit podium gestart en inmiddels zijn er diverse tegels met inscripties van kunstenaars geplaatst.

De Gistpoort, ook wel bekend als de Blauwe Poort, is een van de poortgebouwen die vroeger de Abdij van Middelburg afsloot. De poortdoorgang stamt uit de 16de eeuw en is gebouwd in de laatgotische stijl. Op de gevel is een standbeeld te zien van graaf Willem II, die de abdij uitbreidde in 1255-1256.


Van de acht stadspoorten die Middelburg vroeger had is de Koepoort de enige die in zijn geheel bewaard is gebleven. De triomfboog in Louis Quatorze-stijl is vernoemd naar haar Middeleeuwse voorganger, die was te vinden aan de Spanjaardstraat. Terwijl eerdere poorten dienden als verdedigingswerken, was deze poort voornamelijk bedoeld als sierpoort.
Wil je ook een nachtje doorbrengen in de Koepoort zoals de vroegere poortwachters? Sinds 2019 kan je verblijven in de gerealiseerde B&B.



Bijna onopgemerkt tussen de de Dam en de Rouaanse Kaai is De Kuiperspoort te vinden. Het hofje dankt zijn naam aan het Kuipersgilde dat hier vroeger actief was en tonnen en vaten maakte. Het is dé perfecte plek om rond te dwalen en te genieten van de charme van deze historische plek met oude pakhuizen en trapgevels.

Vlakbij de Abdij bevindt zich de imposante Sint-Jorisdoelen, het voormalige gildenhuis van de schutters van St. George. De Sint-Jorisdoelen heeft een prachtige gevel die je meteen zal opvallen. Het is versierd met verschillende ornamenten, waaronder het wapen van Middelburg, Zeeland en het schuttersgilde. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als luxe Cityhotel.




Dat middelburg een welvarende handelsstad was blijkt ook uit dit monument. De Stadsschuur, gebouwd in Hollandse Renaissancestijl, hield in de 16de eeuw bouwstoffen en gereedschappen in bewaring. De Stadsschuur heeft drie Vlaamse gevels en de zuidgevel is voorzien van een zonnewijzer uit het jaar 1682. De opslag- en werkplaats werd door het stadsbeheer gebruikt tot 1998 en is nu in het bezit van een kunstenares.



Op de Vismarkt, dicht gelegen bij de haven, werd in het verleden de dagelijkse visvangst verhandeld. Het pittoreske pleintje is een heerlijk rustpunt tijdens je tocht door Middelburg. Op het terras van Café Sint John kan je genieten van alle rust en het uitzicht op de zuilengalerij.

Het gebouw van de vroegere schutterij heeft een prachtige 19e-eeuwse gevel met zandstenen beelden uit de 17e eeuw. Het Schuttershof heeft een lange geschiedenis en heeft in de loop van de jaren vele etablissementen gehuisvest in het pand, zoals restaurants, tentoonstellingsruimtes en een herensociëteit. Vandaag de dag is het de thuisbasis van het nachtcafé "Rooie Oortjes".


